Ελληνικά | English
22-03-2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Γ. ΧΕΙΛΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ELSiTO

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΧΕΙΛΑΚΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ELSITO 19/03/11

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αγαπητοί φίλοι

 

Είναι μεγάλη μου η χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας και που μου δίνεται ευκαιρία για αυτή την σύντομη εισήγηση. Εκ μέρους του Σωματείου Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές “Η Αναγέννηση”, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών, τον Δήμο Ηρακλείου και βεβαίως τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Σύμπραξης ELSITO για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Πιστεύουμε, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν σημαντικά τόσο τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και τους επαγγελματίες του χώρου να έλθουν σε επαφή, να δικτυωθούν καλύτερα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο και να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις αλλά και προβληματισμούς.

 

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα καταρχάς να σας πω μερικά λόγια για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Το Σωματείο Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές “Η Αναγέννηση” αποτελεί το παλιότερο στην Ελλάδα φορέα αυτοοργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης που δημιουργήθηκε από χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ιδρύθηκε το 1984 με την επωνυμία «Σωματείο ενάντια στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές, Η Συνέχεια». Το 1994 επιλέχθηκε το όνομα “Αναγέννηση” το οποίο, νομίζουμε, ότι αποδίδει καλύτερα το όραμα που είχαν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές που συμμετείχαν στα πρώτα τότε προγράμματα ψυχοκοινωνικής, επαγγελματικής αποκατάστασης στην χώρα μας. Μαζί μας από τότε, εντάχθηκαν ως μέλη του σωματείου, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εθελοντές και φίλοι που υποστηρίζουν τις προσπάθειες μας.

 

 

 

Από το 1998 με την επιστημονική υποστήριξη της Ειδικής Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης (ΕΜΑΕΕ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το Σωματείο δραστηριοποιείται σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργανώνει δίκτυο Συλλόγων ατόμων με ψυχικές διαταραχές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Από το 2008 το Σωματείο μας έγινε δεκτό ως πλήρες μέλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και εκλεγμένος εκπρόσωπός μας συμμετέχει στην Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.

 

Είμαι τέλος στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σύντομα θα προχωρήσουμε, στην επίσημη ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές με την επωνυμία “Δύναμη Ψυχής”.

 

Οι βασικές Αρχές του σωματείου μας είναι οι ακόλουθες τέσσερις:

1ον, τα άτομα με ψυχικές διαταραχές πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και σεβασμό.

2ον, τα άτομα με ψυχικές διαταραχές πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια πληροφορίες για την πορεία της ψυχικής τους διαταραχής.

3ον, πρέπει να είναι σε θέση να έχουν επίγνωση των κοινωνικών και εργασιακών τους δυνατοτήτων και δικαιωμάτων.

4ον, πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τα αφορούν σε κάθε επίπεδο υγείας και πρόνοιας.

Οι δραστηριότητες του Σωματείου μας περιλαμβάνουν την οργάνωση εθελοντικών ομάδων υποστήριξης και αλληλοβοήθειας, τις επισκέψεις σε χρόνιους ασθενείς που ζουν σε προστατευμένα διαμερίσματα, την λειτουργία ταμείου αλληλοβοήθειας, την οργάνωση ομάδων ψυχοεκπαίδευσης με την υποστήριξη της επιστημονικής επιτροπής της ΕΜΑΕΕ του ΕΠΙΨΥ, την συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ στην υλοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οργάνωση ενός ευρωπαϊκού δικτύου συλλόγων για άτομα με ψυχικές διαταραχές, Ακόμα, προχωρούμε σε ενέργειες συνηγορίας για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, συμμετέχουμε σε επιστημονικά συνεδρία και ημερίδες για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με την ψυχική νόσο και δικτυωνόμαστε και υποστηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους νέους συλλόγους αυτοεκπροσώπησης ψυχικά ασθενών που δημιουργούνται, ιδιαίτερα στην επαρχία.

 

Το κυριότερο όμως μέρος των δραστηριοτήτων μας, σχετίζεται με την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικοποίησης και αυτοβοήθειας όπως η οργάνωση και λειτουργία απογευματινής Κοινωνικής Λέσχης (ομάδα έκφρασης, κίνησης, χορού κ.ά.) η συγκρότηση ομάδων εθελοντών και επιτροπών που δραστηριοποιούνται για τους σκοπούς του σωματείου μας, η διοργάνωση κοινωνικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων κ. λ π.

 

Το Σωματείο μας παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στα μέλη του, ενισχύει δεσμούς αλληλοβοηθείας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και αναπτύσσει δράσεις για την καταπολέμηση κάθε μορφής προκατάληψης, κοινωνικής απόρριψης και απομόνωσης σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές. Εκτός από την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού και την προώθηση των αιτημάτων μας, πιστεύουμε ότι η λέξη κλειδί που χαρακτηρίζει την λειτουργία του Σωματείου μας είναι η λέξη ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ. Και ειδικά σήμερα, που οι έννοιες της αλληλοβοήθειας και της υποστήριξης αποκτούν επιτακτική σημασία, η αυτοοργάνωση των ίδιων των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας αποτελεί ένα ελάχιστο μέσο άμυνας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως θα απειλήσουν ακόμα και όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια.

 

Αγαπητοί φίλοι

Γνωρίζετε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια δύσκολη κρίση η οποία δυστυχώς εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είχε μόλις ολοκληρώσει τα πρώτα της βήματα, βήματα σημαντικά αλλά και ανολοκλήρωτα. Φοβόμαστε ότι κάτω από την πίεση της οικονομικής συγκυρίας, θετικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει θα εγκαταλειφθούν ενώ άλλες που θα έπρεπε να ξεκινήσουν αλλά εκκρεμούσαν, θα ματαιωθούν. Ζητήματα όπως το εκτεταμένο καθεστώς ακούσιου εγκλεισμού, της αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων που διαχειρίζονται τέτοιες περιπτώσεις, των συνθηκών διαβίωσης και νοσηλείας στις εναπομείνασες δομές κλειστής νοσηλείας, την απουσία και τις ελλείψεις ψυχιατρικών δομών στην κοινότητα, είναι θέματα που μας απασχολούσαν και πριν την κρίση. Τα πρόσφατα γεγονότα με το Ίδρυμα στα Λεχαινά, με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τους δύο απανωτούς θανάτους σε μερικές μόλις ημέρες, φοβάμαι ότι αποτελούν ένδειξη μιας οπισθοδρόμησης στον χώρο της ψυχικής υγείας, με αφορμή την κρίση και με πραγματικό βεβαίως ζήτημα την έλλειψη οικονομικών πόρων, η οποία έλλειψη στην περίπτωση των ψυχικά σθενών και των άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μπορεί να έχει δραματικές ακόμα και τραγικές συνέπειες.

 

Όμως, θα ήθελα να κλείσω την σημερινή εισήγηση μου με έναν τόνο αισιοδοξίας αλλά και αγωνιστικής διάθεσης. Και αντί άλλου επιλόγου, να παραχωρήσω τον λόγο σε ένα νέο μέλος του Σωματείου μας, ο οποίος θα ήθελε να δώσει με την δική του, φρέσκια ματιά, την εικόνα που έχει ένας νέος χρήστης υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το πρόγραμμα της Ειδικής Μονάδας Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

Σας ευχαριστώ πολύ. Στέφανε....

 

 

 

eled