Ελληνικά | English
13-09-2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

 

Παράσχου 93, Γκύζη Τηλ.: 210 6423203

114 74 Αθήνα Fax: 210 6170917

info@anagennisi.org.gr

Αθήνα, 09/09/2011

ΑΠ.: 21

ΠΡΟΣ: Βλ. Πίνακα Αποδεκτών

 

 

 

Το Σωματείο Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές “Η Αναγέννηση” δημιουργήθηκε το 1984 από άτομα με ψυχικές διαταραχές. Ήταν το πρώτο σωματείο στην Ελλάδα που ιδρύθηκε από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Σήμερα, ύστερα από 27 έτη προώθησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας, με παράλληλη, συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του σωματείου μας και ενεργητική συμμετοχή στα δρώμενα της ψυχικής υγείας, διαπιστώνουμε ότι επιτεύγματα τριών δεκαετιών απειλούνται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την θλίψη μας και την απογοήτευση μας για την συνεχιζόμενη και την επαπειλούμενη υποβάθμιση των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των ψυχικά πασχόντων.

 

Ζητάμε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της ομαλής λειτουργίας όλων των δομών ψυχικής υγείας, με την ανάκληση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει δραματική μείωση των διατιθεμένων κονδυλίων (Απόφαση Υπουργού Οικονομικών, Αρ. Απ. : 000 13 000207/26-08-11), την προστασία των συντάξεων και των επιδομάτων μας και την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης (Απόφαση Υπουργού Υγείας, Α. Π. : Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π. οικ./27-07-11) που προβλέπει την παρακράτηση μέρους των πενιχρών συντάξεων μας ως νοσήλια και ως συμμετοχή στην δαπάνη στέγασης. Θεωρούμε όλα τα παραπάνω ως στοιχειώδη και αυτονόητα κεκτημένα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, την στιγμή που η Παγκόσμια Οργάνωση Ψυχικής Υγείας προσπαθεί να τα κατοχυρώσει στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

 

Πληροφορούμαστε τέλος, ότι στο πλαίσιο της επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων που σχεδιάζει το ΙΚΑ, θα κληθούμε εκ νέου να αποδείξουμε το αληθές της ψυχικής πάθησης μας, με κριτήριο, εκτός των άλλων, την νοσηλεία μας σε ψυχιατρικό τμήμα νοσοκομείου την τελευταία διετία. Είναι αντιθεραπευτικό και κυριολεκτικά απάνθρωπο να απαιτείται ο εγκλεισμός σε ψυχιατρικό νοσοκομείο από ασθενείς που μετά από μακροχρόνια προσπάθεια, χάρη στην βοήθεια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και της σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής, έχουν επανενταχτεί στην κοινωνία και έχουν αποκτήσει στο μέτρο του δυνατού κάποια καλή λειτουργικότητα. Μια “αναγκαστική” νοσηλεία προκειμένου να πιστοποιηθεί το δικαίωμα σύνταξης, μπορεί εύκολα να αποτελέσει αγχογόνο εμπειρία και να προκαλέσει υποτροπή, η οποία βεβαίως, εκτός από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, θα επιβάρυνε περαιτέρω και το ίδιο το σύστημα υγείας. Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση άλλωστε, έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι κλειστές νοσηλείες, με προγράμματα ψυχοκοινωνικής επανένταξης, θεραπευτικές συνεδρίες και φαρμακευτική αγωγή. Αντιθέτως, η θέσπιση της νοσηλείας ως προαπαιτούμενο συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα αποτελούσε θεραπευτική και επιστημονική οπισθοδρόμηση.

 

Ζητάμε να μην επιστρέψουμε σε πρότερες μορφές ασυλικής ψυχιατρικής, τύπου Λέρου, αλλά ούτε και να πεταχτούμε στους δρόμους. Τέτοιες προοπτικές που μέχρι εχθές ακούγονταν αδιανόητες, θα είναι και οι μόνες που θα μας απομείνουν αν οι αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων που κατά καιρούς δημοσιεύονται ισχύσουν στο ακέραιο. Η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας δεν είναι δυνατόν να κρίνεται από την εξαθλίωση των ψυχικά ασθενών, οι οποίοι και αποτελούμε μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

 

Με τιμή

 

Εκ μέρους του Δ. Σ. του Σωματείου

 

Ι. Χειλάκος

 

Πρόεδρος του Δ. Σ.

 

 

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρωθυπουργός

Υπουργοί Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Φορείς Ψυχικής Υγείας

ΜΜΕ

 

 

eled